Se nyhedsbrevet online her
 
 
 
 
 
 
 Send til en ven Del på Facebook Del på Twitter Del på LinkedIn Del nyhedsbrevet

Hej 🙂

Velkommen til mit første nyhedsbrev i 2023. Jeg ved, I følger med af mange forskellige grunde. Nogle af jer holder øje med nye bogudgivelser, andre finder inspiration til selvudvikling, andre igen ønsker at få besked, når jeg åbner min praksis, giver gratis rådgivning eller tilbyder kurser eller foredrag.
I er også nogle, der gerne vil følge med i mit forfatterliv. Til jer kommer der lidt skriv denne gang.
Desuden bringer jeg lidt om regression i form af et uddrag fra min bog ”Venlige øjne på dig selv”.  
 
Den gode regression
Alle har af og til brug for at give slip på at opføre sig voksent og have styr på det hele. I et godt parforhold eller et godt venskab kan I skiftes til at give hinanden lov til at regrediere. Når du fx møder modgang, du ikke umiddelbart kan håndtere, kan det være meget forløsende for en stund at give slip på at skulle klare noget som helst og bare græde og være lille, mens en anden lytter og måske holder om dig. Det er en form for omsorg, som kan give nye kræfter og nyt mod til at møde de udfordringer, livet byder på.  
Regression er kun uhensigtsmæssig, hvis du ikke forholdsvis hurtigt kommer ud af den igen og tilbage i dit voksne jeg, så du kan handle og træffe de nødvendige beslutninger.
 
Når regression bliver et problem
Når du er regressiv, håber du, at en anden vil hjælpe dig ud af den situation, du er i. Måske har du bare momentant glemt alt det, du kan, og de muligheder, du har for at hjælpe dig selv.
Et eksempel:

En aften, hvor jeg i forvejen var stresset, fik jeg min finger i klemme i en dør, som jeg selv havde smækket lidt for hårdt i. Jeg var i tvivl, om jeg skulle på skadestuen, og ringede til min kæreste. Han tog ikke telefonen og ringede ikke tilbage. Jeg blev mere og mere frustreret og irriteret over, at han ikke ringede tilbage.

Jeg vandrede frem og tilbage og så på uret hele tiden. Jeg følte mig svigtet og ringede igen og indtalte grædende en besked, som sluttede med ”hvad fanden bilder du dig ind”. Herefter græd og græd og græd jeg bare.  

Først tre timer senere ringede han. Han havde været hjemme, men glemt, at han havde sat sin telefon på lydløs. Han lovede at komme hurtigst muligt. Da jeg havde talt med ham, faldt jeg helt til ro.
Jeg blev lidt flov over min reaktion og undrede mig over, jeg slet ikke havde tænkt på, at jeg kunne have ringet til en anden, læst lidt på nettet, taget et billede af min finger og sendt det til min søster, som er sygeplejerske. Der var mange muligheder, men det var, som om jeg var gledet ned i et hul, hvor jeg havde mistet mit udsyn. Og så følte mig helt hjælpeløs uden min kæreste.

Maren, 27 år  

At indtage rollen som offer er en særlig form for afmægtigt, regressivt raseri. Raseriet kan have en kraft som hos et sultent spædbarn, og personen føler sig som et hjælpeløst, uskyldigt offer, hvis ulykke andre er skyld i.  

Sådan kommer du kommer ud af offerfælden
Et offer er som nævnt i en regressiv tilstand. Når du oplever dig som et offer, har du nok – i kortere eller længere tid – overset dine voksne kompetencer og valgmuligheder. Sandsynligvis er det angst, der har fået dig til at føle dig som en meget lille pige eller dreng.
Du skal tilbage i dit voksne jeg. Her kommer en øvelse, som kan hjælpe med det:
Tænk på situationer, hvor du har stået med meget store udfordringer. Skriv dem op på en liste og svar på følgende spørgsmål:
Hvordan klarede du udfordringen?
Hvilke kompetencer brugte du?

Jeg lavede selv denne opgave en aften, hvor det gik op for mig, at der ikke var andre end mig til at tilse en rottefælde næste morgen. Jeg sad sammenkrøbet i sofaen med sammensnøret hals og tænkte på alle de historier, jeg i tidens løb har hørt om rotter i fælder, der ikke er helt døde, men kravler lemlæstede rundt. Jeg tænkte: ”Jeg går ikke ud i baggangen i morgen tidlig, det kan jeg simpelthen ikke.”  

Heldigvis kendte jeg denne antiregressions metode og gik i gang med at tænke på udfordringer, jeg har klaret.
Jeg tænkte på en gang, jeg var drevet lidt for langt ud i Atlanterhavet. Da svømmede jeg for mit liv imod strømmen ind mod land og blev ved, selv om min krop begyndte at gøre ondt, og det en overgang så ud, som om jeg ingen vegne kom. Og jeg tænkte på en gang, jeg havde påkørt en bil og passagererne sprang ud og så vredt på mig. Jeg havde overhovedet ikke lyst til at stå ud af min bil, men gjorde det alligevel. Desuden tænkte jeg på en af mine børnefødsler, som var kompliceret.
Herefter kunne jeg minde mig selv om, at jeg faktisk er god til at være vedholdende og til at tage mig sammen og få gjort det, der skal gøres, selv om situationen er ubehagelig.  
Da jeg efterfølgende lod tankerne vende tilbage til min nuværende udfordring, rettede jeg mig op i sofaen. Nu kunne jeg godt se, at selvfølgelig kunne jeg klare at tage mig sammen og udføre den opgave, der ventede mig næste morgen.  
Min glæde og stolthed over mig selv, da jeg havde båret den døde rotte ud i skraldespanden, var helt ubeskrivelig. Der er som regel en belønning, når vi kommer ud af regressionen og begynder at handle.
 
Uddrag fra bogen "Venlige øjne på dig selv".
Du kan bestille den hos din lokale boghandler eller købe den på nettet fx her

Billedet er fra Støvring sognegård, hvor jeg holdt foredrag i foråret 2022.
Mit forfatterliv
Ethvert job har sine ulemper og sine fordele. Det gælder også mit, selv om mange tænker, det må være fedt at være fuldtidsforfatter. Og det er det også ind imellem.

Mine bøger er mine børn. At give liv til en ny bog føles kæmpe stort. Jeg elsker at præsentere en ny bog for offentligheden og at sende den til mine forlag og agenter i hele verden. Især i Kina og Taiwan, hvor der hver gang opstår budkrig.
Når det føles stort, er det nok fordi, der er gået mange måneders ensomt arbejde forud.  
 
Der er korte perioder i en skriveproces, hvor jeg føler mig lykkelig. Men det meste af tiden er det hårdt arbejde. Fx er der perioder, hvor min inspiration er så kraftig, at jeg bliver angst for at noget af det skal gå tabt, fordi jeg er nødt til at ordne andre ting, eller fordi jeg ikke kan skrive hurtigt nok. Og så skriver jeg mange flere timer i træk, end jeg har godt af og betaler med en meget tung periode efterfølgende.

Ind imellem bruger jeg tid på at give interviews. Sidst til et russisk psykologi magasin. De skrev og spurgte, om de kunne få et interview om angst for kærlighed, og de ville blandt andet gerne stille mig nogle personlige spørgsmål.
Jeg bryder mig overhovedet ikke om at give personlige interviews om et så sårbart emne. Mange forfattere siger konsekvent nej til personlige interviews.
Jeg siger de fleste gange ja.  
Vi bruger alle det, vi nu har til at få opmærksomhed på vores bøger. Nogle er gode til at netværke med de rigtige eller har et udseende, der åbner døre. Andre har et kendt familienavn eller forældre med et stærkt netværk, som hjælper dem. Og andre igen har så stort et talent, at det i sig selv kan skaffe dem opmærksomheden.  

For mig er det vigtigt, at mine bøger ikke bliver overset. Så jeg bruger mit mod til at være ærlig. Det har jeg øvet mig i gennem mange år. Da jeg var helt ung præst og første gang så et billede af mig selv i avisen, syntes jeg, det var vildt pinligt. Jeg kan stadig krumme tær, når jeg læser om mig selv, men det er hurtigt glemt.
 
Det vigtigste for mig er, at mine bøger bliver læst, så jeg vil ikke lade forfængelighed eller sarte fornemmelser omkring mit selvbillede stå i vejen for, at mine bøger kan finde vej til nye læsere. Derfor sluger jeg ind imellem et par kameler og siger ja til interviews, jeg ikke har lyst til. Og så glæder jeg mig over at se salgskurven på en bog stiger, når den er blevet nævnt i et medie 🙂
 
Alle bøger kan bestilles hos din lokale boghandler eller via en netboghandler som f.eks.: William Dam
Læs mere om mine bøger her
Særligt sensitiv eller introvert – find hinanden
Jeg vil gerne gøre opmærksom på muligheden for, at særligt sensitive eller introverte kan få kontakt med andre sensitive eller introverte via min hjemmeside.

Hvis du gik glip af sidste nyhedsbrev med temaet: "Dem, jeg har lært af. Videoer med Bent Falk og Tara Brach" kan du læse det her
 
Ilse Sands bøger
Jeg har skrevet ni bøger, som er udkommet på mange sprog. Nedenfor kan du se titlerne på dansk.
Hvis du vil se de udenlandske titler, kan du besøge min internationale hjemmeside her.

1. Elsk dig selv – en guide for særligt sensitive og andre følsomme sjæle,
2. Find nye veje i følelsernes labyrint,
3. Kom nærmere – om kærlighed og selvbeskyttelse,
4. Værktøj til hjælpsomme sjæle – især for særligt sensitive, som hjælper professionelt eller privat,
5. Introvert eller særligt sensitiv – guide til grænser, glæde og mening,
6. Savner du én? Guide til at hele en beskadiget relation - eller give slip,
7. Venlige øjne på dig selv – slip dårlig samvittighed.
8. Sig hej til din skam. En bog om at slippe frygten for at være forkert.
9. Hjælp dine nærmeste. Sådan støtter du med samtaler, der virker.
Alle bøger kan bestilles hos din lokale boghandler eller via en netboghandler som f.eks.: William Dam

Ilse Sand i de sociale medier
På facebook findes jeg her
Jeg har også en YouTube kanal her

Du er velkommen til at sende nyhedsbrevet videre til venner og bekendte.
 Send til en ven Del på Facebook Del på Twitter Del på LinkedIn Del nyhedsbrevet



Venlig hilsen
Ilse Sand - ilsesand.dk