Se nyhedsbrevet online her
 
 
 
 
 
 
 Send til en ven Del på Facebook Del på Twitter Del på LinkedIn Del nyhedsbrevet

Kære læsere

Jeg håber I er kommet godt igang med jers virke igen efter sommerferien.
Nedenfor kan I læse om et foredrag i Randers, som ser ud til at blive udsolgt, et verdensberømt boyband, der anbefaler min bog, uddraget HVAD KAN BEHANDLES fra min bog Introvert eller Særligt Sensitiv. Og titlen på min nye bog som udkommer i januar.

Foredrag om dårlig samvittighed i Randers

Hvis alt går efter vores plan, holder jeg foredrag på Randers Bibliotek den 22. oktober kl. 19.
Lokalet er heldigvis stort, så selv om vi lever op til alle restriktioner, er der alligevel plads til 110 personer.
For en uge siden var de 63 af billetterne allerede solgt. Randers Bibliotek fortæller, at det virker som om, folk trænger til at komme til foredrag nu.
Du kan læse mere om foredraget her:
https://randersbib.dk/arrangementer/foredrag/ny-dato-foredrag-med-ilse-sand-0
KOM NÆRMERE – om kærlighed og selvbeskytelse 
Har fået en fin anmeldelse i Specialpædagogisk Månedsblad:

”Dette er også en bog for lærere og pædagoger, ja for alle, der har med mennesker at gøre, fordi den rører ved det universelle. Bogen handler om selvbeskyttelse - et nyt ord for mig. Jeg er blevet bevidst om, at også jeg benytter selvbeskyttelsesstrategier. Det er en nødvendig bog, hvis vi vil blive bevidst - føle og forstå andre og os selv. En oplagt bog til teamets gruppearbejde."
Kai Andersen, Specialpædagogisk Månedsblad 
HVAD ENHVER HÆR BØR LÆSE
Verdensberømt koreansk boyband anbefaler min bog 🙂
Den blå bog øverst i højre hjørne af billedet nedenfor er min ”Elsk dig selv” i engelsk udgave.
Blandt andre bøger anbefales den under overskriften:
Books Recommended By Bts Members That Every Army Should Read 2020.
Bandet debuterede i 2013, og er siden blevet den største K-pop gruppe nogensinde, med en af de største fanbaser, både nationalt og internationalt.
HVAD KAN BEHANDLES?
I denne måned fylder min bog INTROVERT ELLER SÆRLIGT SENSITIV 2 år i kinesisk udgave og 3 år i dansk udgave. Billedet nedenfor er fra den kinesiske bog.
Nedenfor kan du læse uddraget HVAD KAN BEHANDLES?

Måske har du oplevet, at andre har foreslået dig at øve dig i at blive lidt hurtigere i replikken, mere spontan eller selskabelig – eller på anden måde har ladet dig vide, at det ville være bedre, hvis du opførte dig mere ekstrovert, end det føles naturligt for dig.
I så fald har du nok også oplevet, at genkendelsens glæde var stor, da du hørte om din type og måske langsomt begyndte at finde mod til at stå ved dig selv og finde fred i at være, som du er, og opdage, at andre har det som dig. Det kan være som at finde fodfæste midt i forvirring og stress. Som at finde et hvilested, hvor du har lov til at være, som du er, og kan beskytte dig mod andres pres og velmenende råd om, at du skal forandre dig.
Paradoksalt nok giver denne ro os ofte overskud til alligevel at få lyst til at undersøge, om vi kan komme nogle af vores udfordringer til livs. Når andre holder op med at udfordre os, får vi nogle gange lyst til at udfordre os selv – som Maria i følgende eksempel:

I mange år har min familie og min partner forsøgt at overbevise mig om, at jeg skulle gøre noget for lære at tænke mere positivt om mig selv. Men det gav ikke mening for mig, og jeg var irriteret og oplevede, de ville lave mig om. Da jeg fandt ud af, jeg var introvert, faldt rigtig mange brikker på plads. Jeg bad mine nærmeste om at læse om introversion – og de kunne også godt se det og kom til at forstå mig bedre. Og mine negative tanker om mig selv tog af.
Efter et par år at have hvilet i den nye erkendelse: ”Jeg er ok, som jeg er, og behøver ikke forandre mig”, fik jeg lyst til at undersøge, om noget kunne ændres. Jeg havde fået lyst til i højere grad at komme til at føle mig som en del af flokken på min arbejdsplads. En dag var jeg så motiveret, at jeg gik ind i det med liv og sjæl og prøvede flere ting samtidig både alternativ behandling og psykoterapi. Jeg kan derfor ikke sige, hvad det var, der hjalp, men i dag nyder jeg i højere grad samværet med mine kolleger.
Maria 38 år

Ingen har lyst til at forandre eller udvikle sig, fordi andre synes, det kunne være en god idé. Det er nemlig hårdt arbejde og kan også være angstfyldt, for hvem er det så lige, man er? Hvis noget skal ændres eller udvikles, skal man selv være yderst motiveret og have overskud.
At genkende sig selv i en personlighedstype kan netop give dette overskud. Du kan med fordel veksle mellem perioder, hvor du hviler i at acceptere dig selv og din situation, som den er og andre perioder, hvor du arbejder på at udvikle dig.
Roen i at kende sin type skal helst ikke blive en evig hvile eller en form for stilstand.
Enhver ny alder eller livssituation har sine muligheder og udfordringer og kræver, at du forholder dig til dig selv og måske lærer at håndtere det, du slås med, på nye måder. Hvis du hver gang, du støder ind i en begrænsning, tænker: ”Min begrænsning skyldes, at jeg er introvert eller særligt sensitiv, så den må jeg lære at leve med,” risikerer du at gå glip af de vækstmuligheder, livet byder på.
Der er ikke noget, der er helt statisk. Vi udvikler os gennem livet. De problemer, der ikke kunne løses i én livsalder, kan måske bevæge sig i den næste.
Det kan være svært selv at vurdere, hvad der kan arbejdes med, og hvad der skal accepteres som et vilkår. Jeg kan godt lide denne vise bøn af den amerikanske teolog Reinhold Niebuhr:

Gud, giv mig sindsro til at acceptere det,
der ikke kan være anderledes,
mod til at ændre det, jeg kan,
og visdom til at se forskellen.

Det er en skam, hvis du slås med problemer, som kan afhjælpes i psykoterapi, og ikke opsøger den rette hjælp.
I min terapipraksis oplever jeg indimellem, at klienter er bange for, at deres problemer er alt for små til, at de kan tillade sig at tage min tid. Ofte tænker jeg, det er en skam, at vedkommende ikke var kommet allerede for 10 år siden. Mange mennesker bærer på pinefulde hemmeligheder eller belastende selvopfattelser alt for længe, inden de søger hjælp.
Mange særligt sensitive og nogle introverte har negative tanker om sig selv. Der ligger en lille tilbøjelighed til at se på sig selv med kritiske øjne i selve personlighedstyperne, fordi vi helst vil opdage fejlene, inden andre gør. Men hvis dit humør i det daglige er belastet af negative tanker om dig selv, eller hvis du er træt og trist i en længere periode, har du måske en depression.
Hvis du føler dig socialt hæmmet af angst for andres negative tanker om dig eller for at være pinlig, så du ligger vågen en halv nat og bebrejder dig selv efter en forholdsvis lille fejl eller forseelse, har du måske en grad af socialangst. Både depression og angst kan med godt udbytte behandles med psykoterapi.
Hvis du har svært ved at få dine relationer til at fungere tilfredsstillende, kan det fx være, fordi du har undgåede sorger i din bagage, eller traumer, som måske har været mere belastende, end du selv umiddelbart kan huske.
Hvis du er ekstremt bange eksempelvis for andres vrede, skal du være opmærksom på, at du måske kan have PTSD. Hvis du ikke selv kan huske det, så spørg dine forældre, om du kan have været udsat for vold, da du var barn. Det behøver ikke at have været livstruende, men måske har du oplevet det sådan, og det er nok til at give et alvorligt traume. Måske har dine forældre slået dig som et led i opdragelsen, eller måske har du haft voldsomme søskende eller oplevet noget i skolegården, som du troede var livstruende.
Hvis du har oplevelser i din fortid, som du dårligt kan holde ud at tænke på, er det en god idé at få talt med nogen om det. Hvis du er i tvivl, så prøv at beskrive situationen for en anden. Hvis tårerne flyder, er det fint. Men hvis du bliver meget opkørt og har svært ved at rumme dig selv og dine følelser, er der nok noget, der trænger til at blive set nærmere på.
Som udgangspunkt vil vi alle helst fortælle om en god barndom med kompetente forældre. Det kan tage lang tid at nå frem til en erkendelse af den angst og smerte, der også har været, eller af forældrenes manglende overskud. Der findes derfor mange mennesker, som bliver ved med at være overbevist om, at deres barndom udelukkende var god, selv om de aldrig har turdet kradse tilstrækkeligt i overfladen til at kunne undersøge, om den formodning holder vand ved et nærmere eftersyn.
Her kommer et eksempel:

Jeg har altid fortalt om mig selv, at jeg har haft en god og tryg barndom. Set i bakspejlet forstår jeg nu, at vi i min familie faktisk så ned på dem, der havde haft en belastende opvækst. Jeg havde en tante, om hvem min far sagde, at hun var stangneurotisk – og det var hun, fordi hun havde haft en dårlig barndom. Selv var jeg meget glad for, jeg ikke hørte til i min tantes kategori.
Senere i livet har jeg dog været nødt til at erkende, at der også i min barndom var oplevelser, som har gjort mig til en person, som nogle gange er besværlig eller overreagerer.
Når jeg nu ser tilbage på min tante med mine egne – og ikke med min fars – øjne, forstår jeg, at hun ikke alene kunne reagere nervøst eller uhensigtsmæssigt i nogle situationer, men at hun i andre situationer kunne agere med en dybde og en visdom, som ikke ret mange har. Hun havde været nødt til at dykke dybere ned i eksistensens gåder for at finde mening – og det havde givet hende en større forståelse for andres lidelse og en evne til at lytte og forstå. Jeg vil i dag gerne stå ved, at jeg ligner hende.
Inger 61 år

At se nærmere på sin egen historie og finde ud af nye ting om sine forældre og sig selv kan både være sjovt og interessant. Det kan også blive en rejse gennem angst og sorg. Men forude kan der vise sig nye og livsforbedrende indsigter og erkendelser.
Uddrag fra bogen:
Introvert eller særligt sensitiv – guide til grænser, glæde og mening

Mange af os er meget mere introverte end vi tror, hvis du er i tvivl kan du tage en test her:
Ny bog om skam
Jeg udkommer med en ny bog i januar.
Bogens titel er:
"Sig hej til din skam -
en bog om at slippe frygten for at være forkert."
Titlen er lidt poppet. Jeg har ikke selv fundet på den. Det har Gyldendal. Og jeg synes, de har ret i, at titlen ikke skal være for tung. Først hed den "Hej Skam", men det gik vi fra igen, for det er der en norsk bog, der hedder.
Bogen handler om at møde sin skam og se den i øjnene.
Og selvfølgelig om at slippe den del af den, som kan slippes.
Der kommer mere om bogen i de følgende nyhedsbreve.
Bogen kan allerede bestilles fx her:
https://www.williamdam.dk/danske-boeger/sig-hej-til-din-skam__1787443

Særligt sensitiv eller introvert – find hinanden

Jeg vil gerne gøre opmærksom på muligheden for, at særligt sensitive eller introverte kan få kontakt med andre sensitive eller introverte via min hjemmeside.

Hvis du gik glip af sidste nyhedsbrev med temaet: "Stilhedsforening, ny bog og andre nyheder" kan du læse det her
Ilse Sands bøger
Jeg har skrevet otte bøger, som er udkommet på mange sprog. Nedenfor kan du se titlerne på dansk.
Hvis du vil se de udenlandske titler, kan du besøge min internationale hjemmeside her.

1. Elsk dig selv – en guide for særligt sensitive og andre følsomme sjæle,
2. Find nye veje i følelsernes labyrint,
3. Kom nærmere – om kærlighed og selvbeskyttelse,
4. Værktøj til hjælpsomme sjæle – især for særligt sensitive, som hjælper professionelt eller privat,
5. Introvert eller særligt sensitiv – guide til grænser, glæde og mening,
6. Savner du én? Guide til at hele en beskadiget relation - eller give slip,
7. Venlige øjne på dig selv – slip overdreven dårlig samvittighed.
8. Sig hej til din skam - en bog om at slippe frygten for at være forkert.
Alle 7 bøger kan bestilles hos din lokale boghandler eller via en netboghandler som f.eks.: William Dam

Ilse Sand i de sociale medier
På facebook findes jeg her
Jeg har også en YouTube kanal her

Du er velkommen til at sende nyhedsbrevet videre til venner og bekendte.
 Send til en ven Del på Facebook Del på Twitter Del på LinkedIn Del nyhedsbrevet



Venlig hilsen
Ilse Sand - www.ilsesand.dk